Wednesday, April 6, 2011

Ayam Goreng Pandan

Sabtu lepas, dok termenung ngadap isi ayam (dada). Tak tau nak masak apa. Family aku ni dari aku, en.middy sampai ke anak, tak layan isi ayam ni. Semua suka yang melekat dengan tulang. Pikir punya pikir, tetiba teringat ayam goreng pandan masa ada jamuan makan di restoran Chiangmai Sungai Buloh tahun lepas. Try je lah ramuannya...dah gulung dengan pandan tu kang, jadi lah ayam goreng pandan.


Ini resepi ayam goreng pandan versi aku lah ye!


Bahan A.


Dada/isi ayam dihiris halus/nipis.

Di gaul dengan garam, kunyit dan sedikit gula pasir.


Bahan B ( ditumbuk / diblender )


Ketumbar

Jintan Putih

Lada Hitam

Bawang putih

Halia

( Sorry lah..aku ni masak main agak2 jer..tak ada sukatan tetap )


Gaulkan Bahan A dan Bahan B sehingga anda rasa semuanya dah sebati.

Kemudian perap sekejap.

Ikat ayam dengan daun pandan dan bolehlah mula menggoreng. Baunya semerbak satu rumah. Tak caya cer cuba.

1 comment:

Unknown said...

okay..zana nak cuba nanti...nampak mudah jer bahan2 pun mudah..yg mmg ada kat dapor hehhehe..tengkiuk